عفونت رحم ، علائم و راه های پیشگیری و درمان آن


عفونت رحم یکی از شایع ترین عفونت ها در زنان است. ترشحات و درد شکم از علائم آن است. درمان عفونت رحم با آنتی بیوتیک امکان پذیر است. بیماری عفونت رحم یا همان التهاب لگن (PID- Pelvic Inflammatory Disease) یکی از عفونت های شایعی است که سالانه هزاران زن به آن مبتلا می شوند. این عفونت به علت شیوع زیاد و عوارض خطرناکی که دارد از مهم ترین بیماری های زنان محسوب می شود.این بیماری مخفی توسط ویروس ها، قارچ ها، انگل ها و اغلب عفونت های باکتریایی به وجود می آید که از قسمت های تحتانی به رحم و لوله های رحمی صعود می کند. البته راه های دیگری نیز برای انتقال بیماری مانند ابتلا به عفونت پس از زایمان یا بعد از سقط جنین، انتقال بیماری از طریق خون و… وجود دارد.
علائم عفونت رحم چیست؟
علائمی که باعث می شود بیمار به پزشک مراجعه کند شامل ترشحات، سوزش و خارش واژن، تب بالا ۳۸ درجه، نبض سریع (بالای صد ضربه در هردقیقه) احساس درد در ناحیهی تحتانی شکم یا احساس درد در ناحیهی فوقانی شکم و درد کمر است.همچنین موارد دیگری که در زیر آورده ایم در برخی از زنان مشاهده میشود :
- احساس درد حین رابطهی جنسی
خونریزی نامنظم
احساس درد هنگام خروج ادرار
افزایش ترشحات واژینال بدبو
گاهی اوقات درد و تب بیمار آن قدر زیاد می شود که او را با احتمال آپاندیست یا کیست تخمدان بستری می کنند، اما در برخی موارد عفونت های کلامیدیایی فقط درد مختصر زیر شکم را به وجود می آورند که باعث می شود مریض به پزشک مراجعه نکند.
بنابراین عفونت های خفیف خطرناک تر هستند و اگر درمان نشوند در دراز مدت باعث ایجاد عوارضی مانند چسبندگی های رحمی و به دنبال آن نازایی می شوند ؛ در حالی که اگر علائم عفونت های لگنی آشکار باشد و ترشحات عفونی و دردهای بیشتری تولید کند، زنان هم سریع تر به پزشک مراجعه می کنند و تحت درمان قرار می گیرند.
عفونت رحم می تواند توسط انواع مختلفی از باکتری های بروز کند، اما اغلب موارد کلامیدیا و گنوره عامل آن است که هرکدام علائم متفاوتی دارند.
کلامیدیا
کلامیدیا یکی از مهمترین عفونت های منتقل شده در جهان است و یکی از دلایل عفونت لگنی محسوب می شود که در زنان زیر ۲۵ سال بیشتر شایع است. نوع خفیف این عفونت می تواند ماه ها و سال ها بدون این که علائمی داشته باشد در بدن زنان و مردان زندگی کند، اما این بدان معنی نیست که عفونت را می توان جدی نگرفت، بلکه علائم آن خفیف است، در حالی که عوارض آن خطرناک است؛ زیرا ۴۰ درصد از زنان با عفونت کلامیدیایی خفیف در نهایت دچار عوارض خطرناکی می شوند؛ اما کلامیدیا علائم واضحی هم به وجود می آورد که شامل درد یا احساس سوزش هنگام دفع ادرار، ترشح فراوان، خونریزی نامرتب و تهوع و استفراغ است.
گنوره
گنوره هم اغلب در افراد جوان و زیر ۲۵ سال دیده می شود، اما احتمال ابتلا در افراد ۳۵ تا ۴۴ ساله افزایش یافته است و علائم آن شامل ترشحات زرد یا سبزرنگ، درد یا سوزش هنگام دفع ادرار، تب، درد ناگهانی قسمت پایین شکم، تهوع و استفراغ، سرگیجه و احساس فشار یا تورم در قسمت پایین شکم است.
برخی از عوامل احتمالی ایجاد عفونت رحم
ابتلا به بیماریهایی نظیر کلامیدیا و سوزاک شرایط عفونت در رحم را فراهم میکند. ازجمله سایر عوامل دیگر که در عفونت رحم میتوانند دخیل باشند به موارد زیر اشاره میکنیم
- استفاده از وسیله پیشگیری از بارداری آی یو دی
- برقراری رابطه جنسی بدون استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری
- برقراری رابطه جنسی در سنین زیر ۲۵ سال
- استفاده از دوش واژینال
- عوض نکردن روزانه لباس زیر
- استفاده از حوله ، لنگ و وسایل حمام دیگران
- شستشوی لباسهای زیر با سایر لباسها
- طهارت با آبهای راکد و آلوده و همچنین از طهارت در توالتهای همگانی کثیف
- طهارت با دستان کثیف
- تخلیه نکردن مثانه قبل و بعد از هر بار نزدیکی و عدم شستشوی دستگاه تناسلی
- داشتن سابقه عفونت رحم از قبل که درمان کامل نشده باشد
درمان عفونت رحم
معمولا پزشکان برای درمان عفونت رحم از آنتی بیوتیک ها استفاده میکنند. پزشکان نمیتوانند دقیقا تشخیص بدهند که کدام نوع از باکتریها موجب عفونت شدهاند، بنابراین ۲ نوع آنتیبیوتیک تجویز میکنند تا درمان عفونت بهصورت کامل انجام شود. در شروع فرایند درمان با مصرف داروها، احتمال ازبین رفتن نشانههای عفونت وجود دارد، اما این مسئله نباید باعث قطع مصرف داروها بشود. اگر درمان نیمهکاره رها بشود، ممکن است بهبودی کامل به تعویق بیفتد یا اصلا صورت نگیرد و حتی عفونت مجددا بازگردد. اگر بهدلیل بیماری یا بارداری قادر به مصرف قرص نباشید یا ورم و کیستی در ناحیهی لگنتان وجود داشته باشد، باید برای درمان بهتر و مؤثر به بیمارستان مراجعه کنید.
در بعضی موارد نادر نیز نیاز به جراحی پیش میآید . یعنی زمانیکه کیستی در ناحیه لگنی وجود دارد یا احتمال میرود که این کیست پاره شود. درصورتیکه فرد از دارو درمانی نیز نتیجه نگیرد، لزوم جراحی وجود خواهد داشت. باکتری عامل عفونت رحم میتواند ازطریق تماس جنسی سرایت کند. مردان یکی از ناقلان اصلی باکتریهایی هستند که موجب عفونت در رحم میشود.
پس از ازدواج ، هر سه سال یکبار جهت انجام آزمایش پاپ اسمیر ( آزمایش دهانه رحم ) به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمائید. این آزمایش جهت پیشگیری و تشخیص زودرس سرطان دهانه رحم انجام می شود.
آزمایش پاپ اسمیر
در کلیه مراکز بهداشتی ، درمانی و پایگاههای بهداشت شهری به صورت رایگان انجام می شود. این آزمایش جهت پیشگیری و تشخیص زودرس سرطان دهانه رحم انجام می شود.
دیدگاه شما