سیاه دانه و خواص آن برای درمان بیماری ها


سیاه دانه که به نام های شونیز، سیاه تخمه و کنجد رومی هم شناخته می شود، گیاهی است گلدار از راستهی گلهای ساعت از تیره آلالگان . این گیاه گلدار بومی نواحی جنوب و جنوب غرب آسیاست و در ایران بیشتر در اصفهان و اراک یافت می شود. سیاه دانه در بسیاری از غذاهای سنتی هند و خاورمیانه استفاده میشود. طعم سیاهدانه شبیه ترکیبی از مرزنگوش، فلفل سیاه و پیاز است( طعمی تلخ دارد ) و به همین دلیل برخی از مواقع از سیاهدانه به جای فلفل سیاه در برخی غذاها استفاده میشود. این گیاه فواید زیادی برای بدن دارد و ما در این مقاله از سایت گوگلز به طور کامل خواص سیاه دانه را برای سلامتی،لاغری، بارداری و دیابت شرح داده ایم. همچنین با چندین روش برای مصرف خوراکی پودر این گیاه آشنا خواهید شد . در ادامه همراه ما باشید
خواص سیاه دانه برای لاغری و کاهش وزن
سیاهدانه منبع خوبی از مواد مغذی است که سطح قند خون را ثابت نگه می دارد و می تواند باعث کاهش وزن و لاغری شود.برخی از متخصصان معتقد هستند مواد غذایی که سطح قند خون را ثابت نگه می دارند باعث کاهش اشتها می شوند و می توانند به کاهش وزن و لاغری افراد کمک کنند.
خواص سیاه دانه در طب اسلامی
- در طب اسلامی نوشیدن دمنوش این گیاه برای درمان سرگیجه و عفونت گوش استفاده می شود.
- سیاه دانه به اعتقاد ابن سینا پزشک مشهور ایرانی انرژی بدن را افزایش می دهد و برای به درمان خستگی و بی حالی مفید می باشد.
- اگر دمنوش این گیاه را با عسل ترکیب کنید و قبل از خواب بنوشید به درمان روماتیسم و کمردرد کمک می کند.
- دمنوش و چای سیاه دانه برای درمان آلرژی و حساسیت فصلی، گرفتگی، خارش و آبریزش بینی و عطسه مفید است.
خواص سیاه دانه و عسل یا دوسین در طب سنتی
سیاه دانه و عسل دو مادر دارو در طب سنتی هستند. معجون دوسین یا ترکیب عسل با این گیاه یکی از آن ترکیبات معروف عسل است که برای درمان انواع بیماریها مخصوصا بیماریهایی که از سردی و رطوبت ریشه میگیرد بسیار مفید است
نحوه مصرف ترکیب سیاه دانه با عسل : یک قاشق غذاخوری پودر سیاه دانه را با نیم کیلو عسل طبیعی ترکیب کنید و هر روز صبح و شب یک قاشق مربا خوری از این ترکیب را یک ساعت بعد از صبحانه و شام میل کنید. این داروی گیاهی دوسین نام دارد که از دو حرف سین در سیاه دانه و عسل گرفته می شود.
توجه : وقتی این گیاه را آسیاب می کنید باید به سرعت با عسل ترکیب کنید، چون در معرض هوا سمی شده و خواص خود را از دست می دهد.
معجون دو سین یا ترکیب سیاه دانه و عسل برای درمان انواع سردردهای سرد، تقویت مغز و رفع مشکلات مغزی، درمان روماتیسم و آرتروز مفاصل، رفع تیر کشیدن دست و پا، درمان ضایعات نخاعی، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان سرماخوردگیهای پی در پی، درمان تبهای بلغمی و سوداوی، برای مردان مبتلا به پروستات، درمان عفونت ادراری، درمان سنگ کلیه و مثانه، برای دستگاه گوارش و درمان انگل روده، درمان نفخ معده و زخم معده، درمان پیسی و لک، رشد مو و درمان شوره سر، افزایش شیر مادران، جلوگیری از بیماریهای مزمن و سرطان، تنظیم ضربان قلب، کاهش اضطراب، افزایش انرژی بدن، پیشگیری و درمان افسردگی و افزایش نشاط، افزایش میل جنسی و درمان ناباروی و افزایش تعداد اسپرم بسیار مفید است.
مصرف سیاه دانه در درمان بیماری ها
مصرف سیاه دانه خواص زیادی دارد و در درمان برخی از بیماری ها بشرح ذیل کاربرد دارد
۱- بهبود سرماخوردگی، سینوزیت و آسم
مصرف سیاه دانه به مدت ۷ روز می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به درمان سرماخوردگی، سرفه، گلودرد، سینوزیت و تورم لوزه ها کمک کند. همچنین سیاهدانه می تواند عملکرد ریه در افراد مبتلا به آسم را بهبود بخشیده و حملات آسم را کاهش دهد. مخلوط کردن سیاهدانه با آب گرم میتواند علائم آسم را تسکین دهد. افراد مبتلا به آسم می توانند هر روز ۲ گرم بذر سیاه دانه را به مدت ۱۲ هفته مصرف کنند.
۲- فشار خون
سیاهدانه منبعی عالی از پتاسیم است. یکی از خواص پتاسیم این است که سدیم اضافه در بدن را حذف میکند و سلامت قلب را بهبود میدهد. به عبارت دیگر، مصرف سیاهدانه میتواند فشار خون بالا را هم درمان کند. اگر فشار خون بالا دارید میتوانید این گیاه را به مدت ۲ ماه با مقدار مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم استفاده کنید تا فشار خون بالا را کاهش دهد .
۳- کمک به گوارش و پیشگیری از زخم معده
سیاه دانه یکی از گیاهان دارویی مفید برای درمان عفونت معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری بوده و میتواند با جلوگیری از شکلگیری زخم در لایهی موکوس داخل معده از زخم معده پیشگیری کرده و به سلامت دستگاه گوارش کمک کند.
۴- مفید برای بیماران دیابتی
اگر شما به یکی از انواع دیابت مبتلا هستید میتوانید هر روز صبح نصف قاشق چایخوری سیاهدانه را با چای یا نوشیدنی خود مخلوط کنید تا به تنظیم قند خون خود کمک کنید. محققان دریافتند که مصرف روزانه دو گرم سیاه دانه می تواند موجب کاهش سطح قند خون ناشتا در افراد دیابتی شود. همچنین سیاهدانه مقاومت به انسولین را کاهش داده و با افزایش عملکرد سلول های بتای پانکراس به کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع یک و دیابت نوع دو کمک می کند.
طریقه مصرف سیاه دانه برای دیابت : افراد مبتلا به دیابت بهتر است هر روز ۱ گرم پودر سیاه دانه را دو بار در روز به مدت یکسال استفاده کنند.
۵- خواص سیاه دانه برای حافظه
برخی ترکیبات قوی موجود در سیاهدانه برای سلامت مغز به ویژه حافظه بسیار مفید هستند.
۶- مبارزه و پیشگیری از سرطان
ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در سیاهدانه برای مبارزه با سرطان و از بین بردن رادیکالهای آزاد و همچنین پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی عالی هستند. مطالعات نشان داده که این گیاه خواص ضد سرطانی قوی دارد و برای پیشگیری و درمان انواع سرطان های روده بزرگ، پستان، سرطان مغز، لوسمی و سرطان دهان مفید می باشد.
۷- کاهندهی سطح کلسترول و پیشگیری از بیماری های قلبی
داشتن یک رژیم غذایی مناسب میتواند سطح کلسترول را پایین بیاورد و سیاهدانه جزو آن دسته از غذاهایی است که میتواند کلسترول خون را پایین بیاورد و شما باید آن را به برنامهی غذایی روزانه خود اضافه کنید. مصرف سیاه دانه می تواند تری گلیسیرید و کلسترول بالای خون را کاهش داده و از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، آترواسکلروزیس و سکته قلبی پیشگیری کند. علاوه بر این تیموکینون موجود در سیاه دانه برای پیشگیری از حملات قلبی مفید است.
۸- محافظت از سلامت کبد
اصلیترین کارکرد کبد این است که مواد سمی و شیمیایی که برای سلامت شما مضر است را از بدن شما حذف کند. مصرف سیاهدانه میتواند از کبد در برابر مواد سمی و شیمیایی محافظت کند.ترکیب سیاهدانه با عسل حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان است که به سم زدایی و پاکسازی کبد کمک می کند و برای پیشگیری و درمان بیماری های کبد از جمله کبد چرب مفید می باشد.
۹- تقویت استخوانها و دندانها
سیاهدانه غنی از برخی از مواد معدنی مهم مانند کلسیم و روی است و بنابراین برای سلامت و تقویت استخوان و دندانها بسیار مفید است.
۱۰-کمک به درمان ناباروری مردان
مخلوط سیاه دانه آسیاب شده و عسل باعث افزایش تعداد اسپرم در مردان شده و به درمان ناباوری تا حدودی کمک می کند.
۱۱- درمان سنگ کلیه
سیاه دانه و عسل می تواند باعث پاکسازی و سم زدایی کلیه ها شده و به درمان سنگ کلیه کمک کند.
توجه : پیش از مصرف هرگونه ماسک بر روی صورت و نواحی حساس بدن، با مالیدن مقداری کمی از آن بر روی پوست دست خود به مدت حداقل ۲۰ دقیقه، از نداشتن حساسیت نسبت به آن اطمینان حاصل نمایید
۱۲- درمان آکنه و جوش صورت
سیاه دانه دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی است که می تواند به درمان آکنه و جوش صورت کمک کند.
۱۳- خواص سیاه دانه برای درمان ریزش مو
سیاه دانه خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی قوی دارد که به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و از ریزش مو جلوگیری می کند.
طرز تهیه ماسک برای مو : ۲ قاشق غذا خوری سیاه دانه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، وقتی سرد شد نصف قاشق چای خوری روغن زیتون را به آن اضافه کنید. این ماسک را دو بار در هفته بر روی مو ها سر بمالید و خوب ماساژ دهید، بگذارید ۳۰ دقیقه بماند و سپس با آب گرم و شامپو بشویید.
طرز تهیه دمنوش سیاه دانه
یک قاشق چای خوری سیاه دانه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، از صافی رد کنید. دمنوش سیاهدانه شما آماده است برای افزایش خاصیت آن می توانید یک قاشق چای خوری عسل به آن اضافه کنید و بنوشید.
عوارض خطرناک سیاه دانه
مصرف سیاهدانه به عنوان ادویه یا غذایی گیاهی بیخطر است اما اگر آن را به شکل روغن سیاهدانه مصرف کنید ممکن است موجب برخی مشکلات سلامتی شود. در زیر برخی از موارد احتیاطی که هنگام مصرف روغن سیاهدانه باید در نظر داشته باشید آورده شده است:
- اگر اولین بار است که از روغن سیاهدانه برای درمان بیماریهای پوستی استفاده میکنید بهتر است اول مطمئن شوید که به این ماده حساسیت ندارید. قبل از مصرف ابتدا آن را روی قسمت کوچکی از پوست خود امتحان کنید.
- مصرف سیاهدانه در دوران حاملگی می تواند فعالیت رحم در زنان باردار را کاهش دهد و باعث سقط جنین شود، پس زنان باردار بهتر است در دوران بارداری سیاه دانه مصرف نکنند.
- برخی از متخصصان هشدار دادهاند که مصرف مکملهای سیاهدانه ممکن است با داروهای ضد انعقادی و رقیقکنندهی خون تداخل دارویی ایجاد کند. مصرف این گیاه لخته شدن خون را کاهش می دهد و در برخی افراد می تواند باعث اختلالات خونریزی شود.
شیردهی : اطلاعاتی در مورد اثر سیاه دانه در دوران شیردهی در دسترس نیست پس بهتر است در دوران شیردهی اگر لزومی به مصرف آن میبینید حتما با مشورت پزشک آن را مصرف نمائید .
زیاده روی در مصرف این گیاه می تواند در افراد مبتلا به دیابت باعث کاهش شدید قند خون یا هیپوگلیسمی شود، پس از مصرف سیاه دانه به دقت قند خون خود را کنترل کنید. همچنین مصرف زیاد سیاه دانه می تواند در برخی افراد باعث کاهش شدید فشار خون شود.
دیدگاه شما