افسردگی بعد از زایمان – چگونه بعد از زایمان دچار افسردگی نشویم


خانمهای باردار! آیا در مورد افسردگی بعد از زایمان شنیدهاید. افسردگی پس از زایمان مشکلی است که برای هر زنی در اوقات بعد از به دنیا آمدن نوزاد اتفاق میافتد و به عبارت بهتر میتوان گفت که همه زنان تا حدودی با آن درگیر میشوند؛ اما میشود با پشتیبانی و کمک اطرافیان و خانواده از عواقب آن جلوگیری نمود. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد افسردگی بعد از زایمان بیشتر بدانید.
افسردگی بعد از زایمان چیست
اجازه بدهید ابتدا افسردگی بعد از زایمان را تعریف کنیم. برای این منظور سری به دانشنامه ویکیپدیا زدیم. افسردگی بعد از زایمان (Postpartum Depression) نوعی از انواع افسردگی میباشد که بعد از به دنیا آمدن نوزاد اتفاق میافتد. این حالت ممکن است در ۵ تا ۲۵ درصد زنان پیش بیاید. این حالت با نشانهها و عکسالعملهایی همراه است که در ادامه به آنها میپردازیم.
علائم افسردگی بعد از زایمان چیست؟
اگرچه طبیعی است که بعد از تولد کودک احساس خستگی یا افسردگی کنید، اما افسردگی بعد از زایمان فراتر از آن است. علائم آن شدید است و میتواند در عملکرد شما اختلال ایجاد کند.
علائم افسردگی بعد از زایمان در افراد مختلف متفاوت است و حتی روز به روز نیز تغییر میکند. اگر مبتلا به افسردگی بعد از زایمان هستید، احتمالاً با چندین مورد از این شاخصها آشنا هستید . ما ۱۶ مورد از آن را در ادامه برای شما آورده ایم :
۱- با وجود اینکه دلیل آن را نمیدانید اما بی دلیل ناراحت شده و گریه میکنید
۲- با وجود خستگی شدید نمیتوانید بخوابید
۳- خواب شما بیشازحد معمول است
۴- دچار کم اشتهایی و یا پر اشتهایی هستید
۵- شما دچار درد و یا بیماریهای بی دلیل و غیر قابل توضیح هستید
۶- بدون دلیل تحریک پذیر، عصبی و مضطرب هستید
۷- بدون هیچ علامتی حالات و رفتار شما تغییر میکند
۸- احساس کنترل ندارید
۹- شما در به خاطر سپردن چیزها مشکل دارید.
۱۰- نمیتوانید تمرکز کنید یا تصمیمات سادهای بگیرید.
۱۱- شما به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت میبرید علاقهای ندارید.
۱۲- شما از کودک خود احساس انزوا میکنید و تعجب میکنید که چرا مانند گذشته فکر نمیکنید شما از شادی پر نمیشوید.
۱۳- همه چیز احساس نفرت و ناامیدکننده است.
۱۴- شما در مورد احساسات خود احساس بی ارزشی و گناه میکنید.
۱۵- شما میخواهید از همه و همه چیز فرار کنید.
۱۶- شما در مورد صدمه زدن به خود یا کودک خود فکرهای مزاحم دارید.
ممکن است دوستان و خانواده شما متوجه شوند که شما از آنها و فعالیتهای اجتماعی جدا میشوید. علائم به احتمال زیاد طی چند هفته پس از زایمان شروع میشود. گاهی اوقات، افسردگی بعد از زایمان تا ماهها بعد روی نمیدهد. علائم ممکن است یک یا دو روز بگذرد و دوباره برگردد. بدون درمان، علائم ممکن است بدتر شود.
درمان افسردگی بعد از زایمان
داروهای مختلفی برای درمان افسردگی بعد از زایمان استفاده میشود. آنها ممکن است به تنهایی یا ترکیبی مورد استفاده قرار گیرند و شامل موارد زیر باشد:
- تثبیت کننده خلقی
- داروهای ضد افسردگی
- ضد روانپریشی
این داروها میتوانند به شما در کنترل علائم و تثبیت حالات شما کمک کنند. اگر این کار را نکنند، گزینه دیگر درمانی، درمان بهوسیله شوک الکتریکی (ECT) است. از جریانهای الکتریکی برای ایجاد تغییرات شیمیایی در مغز استفاده میکند. معمولاً به خوبی تحمل میشود و میتواند در درمان روانپریشی پس از زایمان مؤثر باشد.
بیشتر بخوانید : عفونت رحم ، علائم و راه های پیشگیری و درمان آن
پس از تثبیت، پزشکان ممکن است توصیه کنند که با یک رواندرمانگر مشورت کنید که میتواند به شما در کنترل احساسات کمک کند. درمان باید حتی پس از مرخص شدن از بیمارستان ادامه یابد. با بهبودی، ممکن است داروهای شما به تعدیل نیاز داشته باشند. اگر شما نیز دارای اختلال دوقطبی یا مشکل روانی دیگری هستید، لازم است که برنامه درمانی خود را برای آن موضوع ادامه دهید.
عوامل دخیل در افسردگی بعد از زایمان
علت دقیق مشخص نیست، اما برخی از عواملی وجود دارند که ممکن است به افسردگی بعد از زایمان دامن بزنند. افسردگی پس از زایمان ممکن است با ترکیبی از تغییرات جسمی و فشارهای روحی ایجاد شود.
عوامل جسمی
یکی از بزرگترین تغییرات جسمی پس از زایمان، تغییرات هورمونها را شامل میشود. درحالیکه باردار هستید، سطح استروژن و پروژسترون بالاتر از حد معمول است. در طی چند ساعت پس از زایمان، سطح هورمون به حالت قبلی خود بازمیگردد. این تغییر ناگهانی ممکن است منجر به افسردگی شود.
برخی از عوامل جسمی دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سطح هورمون تیروئید کم است
- محرومیت از خواب
- رژیم ناکافی
- شرایط پزشکی
- سوء مصرف مواد مخدر و الکل
عوامل عاطفی
اگر درگذشته به یک اختلال خلقی دچار شدهاید یا اگر اختلالات خلقی در خانواده شما وجود داشته باشد، احتمالاً به افسردگی بعد از زایمان مبتلا خواهید شد.
عوامل استرسزا عاطفی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- طلاق اخیر یا فوت یک دوست عزیز
- شما یا فرزندتان که دارای مشکلات سلامتی جدی است
- انزوای اجتماعی
- بار مالی
- ضعف پشتیبانی
- مقابله با افسردگی بعد از زایمان
نحوه مقابله با افسردگی پس از زایمان : ۴ نکته
بعد از مشورت با پزشک، موارد دیگری وجود دارد که میتوانید برای مقابله با افسردگی بعد از زایمان انجام دهید.
۱- برقراری ارتباط
ممکن است شما وسوسه شوید تا احساسات خود را نسبت به خود حفظ کنید، به خصوص اگر فردی با ذکاوت طبیعی باشید؛ اما ممکن است صحبت کردن با کسی که به او اعتماد دارید مفید باشد. ممکن است متوجه شوید که شما تنها نیستید و دیگران مایل به گوش دادن هستند.
۲- مبارزه با انزوا
ماندن در انزوا با احساسات شما میتواند به افسردگی دامن بزند. لازم نیست که زندگی اجتماعی شلوغی داشته باشید، بلکه سعی کنید نزدیکترین روابط خود را حفظ کنید. این میتواند به شما در ارتباط بودن کمک کند.
بیشتر بخوانید : علائم بیماری قلبی در زنان
اگر در یک گروه راحت هستید، میتوانید به یک گروه پشتیبانی از افسردگی یا گروهی مخصوصاً برای مادران جدید بپیوندید. اگر شرکت در فعالیتهای گروهی قبلاً لذتبخش را متوقف کردهاید، آنها را دوباره امتحان کنید تا ببینید آیا این کمک میکند یا خیر. حضور در یک گروه میتواند به شما کمک کند تا روی چیزهای دیگر تمرکز کنید و استرس را تسکین دهید.
۳- کارها را کم کنید
اگر شما وظیفه و کارهای خود را قبول ندارید، آنها را رها کنید. از انرژی خود برای مراقبت از نیازهای اساسی خود و کودک خود استفاده کنید. در صورت امکان، کمک خانواده و دوستان را دریافت کنید.
۴- استراحت کنید و آرامش داشته باشید
بدن و روح شما هم به خواب خوب شب نیاز دارند. اگر کودک شما به مدت طولانی نمیخوابد، به کسی مراجعه کنید تا بتوانید بخوابید. اگر در کنار هم مشکل دارید، یک حمام گرم، یک کتاب خوب یا هر چیز دیگری که به شما کمک میکند آرامش داشته باشید را امتحان کنید. مدیتیشن و ماساژ ممکن است به کاهش تنش کمک کند و به شما در خوابیدن کمک کند.
مقابله با افسردگی پس از زایمان
پیشگیری مطلق واقعاً امکانپذیر نیست. هنوز برخی عوامل میتوانند شما را مستعد ابتلا به افسردگی پس از زایمان کنند، بنابراین ممکن است شما بتوانید چند کار برای کاهش خطر انجام دهید.
در دوران بارداری فعال باشید، اگر به پزشک خود بگویید:
- شما در بارداری قبلی افسردگی بعد از زایمان داشته اید
- شما تا به حال دچار افسردگی اساسی یا اختلال خلقی دیگری شدهاید
- شما در حال حاضر علائم افسردگی دارید
ممکن است پزشک شما بتواند روش درمانی مناسب را تجویز کرده و از قبل توصیههایی را انجام دهد.
شما همچنین میتوانید با رعایت نکات زیر شانس ابتلا به افسردگی پس از زایمان را کاهش دهید:
- از فعالیتهای روزمره خود کنارهگیری نکنید به خصوص فعالیتهایی که به آنها علاقه دارید.
- رژیم غذایی سالمی را برای خود برنامهریزی نموده و به آن پایبند باشید
- ارتباطات خود را حفظ کنید
- ورزش را فراموش نکنید
- زمانی را برای استراحت خود در نظر بگیرید
دیدگاه شما