سکته مغزی چیست؟ شناخت علائم و نشانه ها و روشهای پیشگیری از آن


این روزها اگر به گفت و گوی افراد در جامعه دقیق شویم با واژه ای روبرو می شویم به نام سکته مغزی . این حادثه به خاطر آسیب رسیدن به رگ های خون رسان از قلب به مغز یا بالعکس اتفاق می افتد. سکته های مغزی به دو نوع تقسیم می شوند.
در نوع اول ایجاد یک لخته خونی موجب انسداد رگ های خونی شده و سکته صورت می گیرد(سکته مغزی ایسکمیک). اما در نوع دوم یکی از رگ ها خونی مغز پاره شده و خون رسانی به مغز مختل می شود(سکته مغزی هموراژیک).
سکته مغزی به هر دلیلی که باشد باید آن را بسیار جدی گرفت.در این مطلب از گوگلز قرار است نگاهی دقیق تر به این اتفاق تلخ بیاندازیم و شما را با نشانه های ظاهری آن آشنا کنیم. این را در نظر داشته باشید که از زمان وقوع سکته تا ۳ ساعت زمان دارید تا فرد را به بیمارستان منتقل کنید. درصورتی که در این زمان طلایی شما موفق به رساندن او شوید به احتمال زیادی وی از مرگ نجات پیدا کرده و حتی ممکن است هیچ آسیبی به او نرسد . بنابراین این مطلب را به خوبی و با دقت فراوان تا انتها مطالعه کنید.
سکته مغزی چیست؟
در دنیا دومین عامل مرگ افراد همین سکته مغزی است. البته در کشورهای پیشرفته تلاش های زیادی صورت گرفته تا افراد با نشانه ها آن آشنا شده و بتوانند به موقع آن را شناسایی کنند. همین امر باعث شده که سکته مغزی به سومین عامل در کشورهای پیشرفته نزول پیدا کند. به صورت کلی مغز شامل چهار قسمت اصلی می باشد که وظایف گوناگونی را برعهده دارند.
قسمت پیشانی، قسمت آهیانه، قسمت گیجگاهی و قسمت پس سری. هر کدام از این قسمت ها توسط سرخ رگی تغذیه می شوند که انسداد آن باعث ایجاد اختلال در روند عملکرد آن شده و مشکلاتی را بوجود می آورد. این مشکلات همچون : فلج نیمه بدن، اختلال تکلم و اختلال در راه رفتن و… می شود.طبق بررسی های صورت گرفته از بین تمام افرادی که با سکته مغزی روبرو می شوند تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد به مرگ افراد منجر شده و مابقی بدون مشکل به زندگی خود ادامه می دهند.
دلیل سکته مغزی چیست؟
طبق دسته بندی که سایت WebMD انجام داده است. سکته های مغزی در سه دسته تقسیم می شوند.
۱- ایسکمیک
این سکته که شایع ترین نوع سکته می باشد به دلیل ایجاد یک لخته خونی در مغز اتفاق میافتد و موجب انسداد سرخ رگ منتهی به مغز می شود. البته ممکن است این لخته خونی در جایی به غیر از مغز ایجاد شده و سپس به مغز رسیده باشد.آمار این نوع سکته به اندازه ای زیاد است که از هر ۱۰ سکته اتفاق افتاده ۹ مورد آن از این نوع می باشد. اما دلایلی که می تواند این نوع سکته را ایجاد کند همچون رسوب چربی ها در شریان ها و نامنظم بودن قلب می باشد.
۲- هموراژیک
زمانی که یک رگ در مغز پازه شود این سکته رخ می دهد. پاره شدن یک رگ ضعیف در مغز موجب خون ریزی شده که متوقف کردن آن بسیار دشوار است. البته این سکته بسیار نادر بوده اما بشدت مرگبار است.
۳-حمله ایسکمیک گذرا
این سکته مغزی در واقع یک سکته مغزی نادر می باشد که با علائم سکته همراه است. اگرچه این نوع سکته گذرا است اما بروز مشکلاتی برای چند ساعت یا چند دقیقه پایدار است. آسیبی که طی این اتفاق به مغز می رسد دائمی نبوده و برطرف می گردد. رخ دادن این نوع سکته می تواند زنگ هشداری برای شما باشد که باید جدی گرفته شود.
بیشتر بخوانید : سردرد های رایج را بشناسید و راه های رفع آن را یاد بگیرید
از علائم این نوع سکته چه می دانید؟
علائمی که هنگام سکته مغزی اتفاق میافتد در زیر برای شما ذکر شده. هنگام مواجه با این علائم در خود یا دیگران به سرعت به پزشک مراجعه کنید تا جلوی آسیب های غیر قابل بازگشت رابگیرید.
- بروز سردرد شدید بدون علت و یکدفعه با بیهوشی
- ایجاد مشکل در بلعیدن غذا
- احساس بی حسی در یک طرف بدن
- ایجاد مشکل در صحبت کردن و شناسایی دیگران
- کاهش ناگهانی بینایی ، قدرت بدن و بر هم خوردن تعادل
آزمونی برای تشخیص سکته مغزی
انجام این آزمون به شما کمک می کند متوجه شوید فرد مورد نظر سلامت خود را دارا می باشد یا خیر.
۱- به فرد بگویید که بخندد. آیا بخشی از صورت او بی حس است؟
۲- به او بگویید دست های خود را بالا ببرد. آیا هر دو دست خود را می تواند بالا ببرد؟
۳- به او بگویید یک جمله را تکرار کند. آیا در تکلم خود مشکل دارد؟
در صورتی که هر یک از این علائم را در بیمار مشاهده نمودید به سرعت به پزشک مراجعه کنید تا تحت درمان قرار بگیرید.
اگر بیماری های مزمن دارید بیشتر مراقب خود باشید
وجود بیماری های مزمن ازجمله :
- کلسترول بالا
- دیابت
- فشار خون بالا
- چاقی
می تواند شانس ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهد. درصورتی که هرکدام از این بیماری ها را دارید باید هرچه زودتر مورد درمان قرار بگیرید. علاوه بر آن رفتارهای ناصحیح همچون سیگار کشیدن ، ورزش نکردن یا مصرف الکل را باید کنار بگذارید.
تغذیه خود را اصلاح کنید
تغذیه مناسب همواره در زندگی موجب می شود سالم و تندرست بمانید.استفاده زیاد از چربی ها وکلسترول می تواند به ضخیم شدن رگ های شما بیانجامد. در عوض مصرف سبزیجات، میوه، غلات و ماهی باعث دوری شما از بیماری ها مخصوصا سکته مغزی می شود. علاوه بر آن مصرف بیش از اندازه کالری در طول روز سبب چاقی شما شده و شانس ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد.
استفاده از گیاهان زیر باعث پیشگیری از سکته می شود
سیر: سیر حاوی فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامین های B2، B1 و B3 است. این گیاه باعث کاهش کلسترول شده و شانس ابتلا به سکته مغزی را کاهش می دهد.سیر به عنوان یک انعقاد کننده خون عمل کرده و فشار خون بالا را نیز کنترل می کند.
زنجبیل: این گیاه با خواص فراوان خود شما را حیرت زده خواهد کرد. یکی از فواید زنجبیل کاهش کلسترول خون است که می تواند بیماری های قلبی را نیز کاهش دهد.جلوگیری از آلزایمر و بهبود گردش خون تنها گوشه ای از فواید این گیاه جادویی است.
زرد چوبه: کورکومین موجود در این گیاه موجب جلوگیری از لخته شدن خون شده و همچنین موجب تجدید حیات سلول ها مغزی نیز می شود. این گیاه می تواند رشد سلول های بنیادی عصبی در مغز را تا ۸۰ درصد افزایش دهد.
در انتها می توانید این مطلب را برای دوستان خود با ذکر منبع ارسال کنید تا آنها نیز از علائم این بیماری مطلع شده و بتوانند در مواقع اضطراری جان خود و دیگران را نجات دهند.
بیشتر بخوانید : کمبود آهن در بدن – علائم و مشکلات فقر آهن و راهکار رفع بیماری
دیدگاه شما