فشار خون بالا ، علائم و راه های تشخیص این بیماری خطرناک


قلب همانند یک دستگاه پمپ عمل می کند. قلب با انتقال خون به عضلات بدن سبب رساندن اکسیژن و انرژی کافی به آن ها می شود و ادامه حیات را میسر می کند.با حرکت خون در رگ ها فشاری بر دیواره رگ ها وارد می شود که از آن به نام فشار خون یاد می شود.فشار خون همواره در بدن ثابت نیست و در طول روز با تغییراتی همراه است. هنگامی که شما در حال فعالیت و ورزش کردن هستید قلب با افزایش سرعت پمپاژ خون به سلول ها سبب بالا رفتن فشار خون می شود. در عوض هنگامی که شما در حال استراحت هستید فشار خون باکاهش همراه است . اما این مقدار یک حالت نرمال یا طبیعی دارد که بالاتر بودن و یا پایین تر بودن مقدار فشار خون اثراتی را به دنبال خواهد داشت. در ادامه بیشتر به این مسئله خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
فشار خون طبیعی چقدر است؟
مقدار فشار خون بستگی به دو عامل مهم دارد :
- قلب خون را با چه فشار و نیرویی در بدن پمپاژ کند.
- دیواره رگ ها به چه اندازه سفت و تنگ شده باشند.
به هر دلیلی اگر دیواره رگ های شما گرفته شده باشند قلب مجبور است فشار بیشتری را برای انتقال خون به عضلات بدن وارد کند که در طولانی مدت این امر باعث بروز بیماری هایی خواهدشد.
مقدار فشار خون به کمک دو عدد اندازه گیری می شود که ممکن است هنگام مراجعه به پزشک با آن مواجه شده باشید.عدد اول نشان دهنده بیشترین مقدار فشار خون در بدن است که هنگام فعالیت با ان مواجه هستیم. عدد دوم حداقل میزان فشار خون است که در مواقع استراحت آن را تجربه می کنیم. برای مثال “فشار خون ۱۲۰ روی ۸۰” یا ” ۱۲ روی ۸ ” که بر حسب میلی متر جیوه اندازه گیری می شود حالت نرمال برای یک فرد سالم است.
بالا بودن فشار خون یعنی چه؟
حال که از مقدار فشار خون نرمال مطلع شدیم می توانیم حدس بزنیم که بالا بودن مقدار فشار نسبت به اعداد گفته شده ، فشار خون بالا را شامل می شود. بالا رفتن سن یکی از عمده دلایل فشار خون بالا است که به دلیل کاهش خاصیت ارتجاعی شریان ها موجب می شود و شانس ابتلا به بیماری ها قلبی و سکته های مغزی را افزایش می دهد. به طور مثال افرادی که فشار آن ها در حالت ماکزیمم بیشتر از ۱۳ است یا در حالت مینیموم بیشتر از ۸۵ است باید برای کنترل فشار خون خود به پزشک مراجعه کنند.
بیشتر بخوانید :سکته مغزی چیست؟ شناخت علائم و نشانه های آن
علائم فشار خون بالا چیست؟
متاسفانه علائم فشار خون به زودی بروز پیدا نمی کنند و به همین دلیل از آن به عنوان قاتل خاموش یاد می شود. ممکن است شما به بیماری فشار خون بالا مبتلا باشید اما تا مدت ها از وجود آن بی خبر باشید. بسیاری از افراد زمانی از بیماری خود اطلاع پیدا می کنند که بیماری هایی مثل سکته قلبی یا مغزی برای آن ها اتفاق بیافتد.بنابراین بهترین کار مراجعه دوره ای به پزشک برای بررسی فشار خون است. اما یکسری از علائم هم هستند که می توانیم از ان ها نام ببریم.
- سردرد
- خواب آلودگی
- سردرگمی
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- تاری دید یا دوبینی
- تپش قلب یا ضربانهای قوی و نامنظم قلب
- تنگی نفس
بالا بودن فشار خون آیا عوراضی هم دارد؟
قطعا جواب این سوال بله است :
- سکته
- سندرم متابولیکی
- حمله قلبی و نارسایی قلبی
- ایجاد لختههای خونی
- آنوریسم (بزرگ شدن دیوارهی سرخرگ)
- مشکلات عملکرد مغز و حافظه
- بیماری کلیوی
- ضخیم شدن، تنگ شدن یا پاره شدن رگهای خونی چشم
- آترواسکلروز (تنگ شدن عروق)
همگی از عوارض فشار خون بالا میباشد .افراد مبتلا به فشار خون بالا باید مورد درمان قرار گیرند درغیر اینصورت موجب می شود حملات قلبی در آن ها افزایش پیدا کند.با رسوب کلسترول در خون که به آن پلاک گفته می شود موجب تنگ شدن سرخ رگ ها می شود. تنگ شدن سرخ رگ ها به مرور سبب افزایش فشار بر دیواره شده که در نهایت این پلاک ها را از دیوار جدا می کند. با جدا شدن پلاک ها از دیوار لخته های خونی تشکیل می شود که باعث گرفتگی رگ ها و ایجاد اختلال در روند کاری قلب می شود.
دلایل ایجاد بیماری فشار خون
- دلیلی زیادی وجود دارد که می تواند موجب فشار خون بالا شود :
- سن : افزایش سن ازجمله مواردی است که شانس ابتلا به فشار خون را افزایش می دهد.
- سابقه خانوادگی : تحقیقات زیادی توسط پژوهشگران بر روی تاثیر وراثت بر فشار خون انجام شده . از نتایج این تحقیقات اینگونه بر میاید که افراد دارای سابقه فشار خون در خانواده شانس بیشتری را برای ابتلا شدن به بیماری فشار خون دارا می باشند.
- دما : در آزمایشی که بر روی ۸۸۰۱ فرد بالای ۶۵ سال انجام شد نتایج اینگونه بدست امد. دما بر روی فشار خون تاثیر می گذارد به گونه ای که در دمای بالا فشار خون کمتر و در دمای پایین فشار خون بالاتر است.
- چاقی : چاقی از معضلاتی است که عده زیادی با آن دسته و پنجه نرم می کنند.تغذیه نامناسب و کم تحرکی از عمده دلایل ایجاد چاقی هستند.در افرادی با اضافه وزن احتمال ابتلا به فشار خون بیشتر از افراد دیگر است.
- سیگار کشیدن : استعمال سیگار باعث تنگ شدن دیواره رگ ها شده که در نتیجه بالا رفتن فشار خون را به دنبال دارد.از طرفی سیگار کشیدن باعث کاهش اکسیژن خون شده و قلب برای رساندن اکسیژن لازم مجبور است خون را با سرعت بیشتری به گردش درآود.
- الکل : افرادی که به طور زیاد از الکل استفاده می کنند دارای فشار خون بیشتری نسبت به دیگران هستند.
- نمک : حتما پیام های سلامتی زیادی را در مصرف بهینه نمک دریافت کرده اید. باید گفت که مصرف زیاد نمک باعث افزایش شانس ابتلا به فشار خون بالا می شود.
- رژیم غذایی نامناسب : رژیم غذایی نامناسب و حاوی مقدار زیادی چربی باعث ابتلا به فشار خون می شود. البته بسیاری از پزشکان بر نوع چربی تاکید دارند و می گویند چربی های گیاهی همچون زیتون برای سلامتی مفید است اما چربی های با منشاء حیوانی باعث بروز فشار خون بالا می شود.
- بارداری : افزایش فشار خون در میان زنان باردار بین ۲ تا ۳ درصد بیشتر است. البته سن بارداری نیز بسیار مهم است. خانم هایی که بالاتر از سن ۴۰ سالگی باردار می شوند به احتمال بیشتری دچار فشار خون می شوند. حتی خانم هایی که در بارداری اول خود هستند نسبت به بارداری های بعدی شانس بیشتری برای فشار خون بالا دارند. حتی فشار خون در افرادی که بیش از یک بچه در شکم خود دارند نسب به خانم های باردار دیگر بیشتر است.
راه های درمان فشار خون :
پزشک متناسب با میزان بالا بودن فشار خون بیمار برای وی درمان تجویز خواهد کرد.اگر فشار خونی وی کمی بالاتر از حد معمول خود باشد سعی می شود با رعایت نکات تغذیه ای و ورزش آن را کنترل کند. اگر این افزایش فشار خون بیشتر از مقدار قبلی باشد به دلیل احتمال بروز بیماری های دیگر ،پزشک در کنار اصلاح تغذیه و ورزش ، دارو هایی نیز تجویز خواهد کرد.
فشار خون بسیار بالا قطعا باید زیر نظر پزشک متخصص کنترل شود .فشار خون بالای ۱۸۰/۱۱۰ بسیار خطرناک بوده و احتمال سکته های قلبی و مغزی را به شدت افزایش می دهد.
ورزش کردن ، داشتن تغذیه سالم و مناسب ، خواب کافی ازجمله موارد است که با رعایت آن می توان از افزایش بیش از اندازه فشار خون جلوگیری نمود و زندگی سالم را به همراه داشته باشیم.
بیشتر بخوانید :خطرات چاقی – با این بیماری خطرناک عصر جدید آشنا شوید
دیدگاه شما