سندروم بینایی رایانه – اختلالی که ممکن است گرفتار آن شوید!


اگر هر روز زمان زیادی را صرف نگاه کردن به صفحه رایانه خود می کنید و بعد از اتمام یک روز کاری غرق در تلفن همراه خود می شوید باید اخطاری به شما دهیم. اخطاری به نام سندروم بینایی!! توانایی دیدن بدون شک یکی از بهترین نعمت های خداوند به بشر بوده است.اما اینکه چقدر انسان ارزش داشته های خود را می داند جای بحث دارد ولی بینایی یکی از با ارزش ترین داشته های انسان است.در دنیا حدود ۶۰ میلیون نفر مبتلا به سندروم بینایی هستند.شما نیز اگر توجه ای به نکاتی که در ادامه خواهیم گفت نداشته باشید ممکن است مبتلا به بیماری های بینایی شود. به همین دلیل پیشنهاد می کنم این مطلب را تا انتها مطالعه کرده و اصلاحات لازم را در فعالیت های روزمره خود ایجاد کنید.
سندروم بینایی رایانه چیست؟
سندروم بینایی رایانه به تمام عوارضی که به دلیل نگاه کردن طولانی مدت به صفحه نمایش ایجاد می شود گویند.تمام افرادی که برای طولانی مدت به صفحه نمایش خیره می شوند مستعد سندروم بینایی هستند.سندروم بینایی تنها شامل بزرگسالان نیست . این بیماری می تواند کودکانی را که به مدت ۲ ساعت یا بیشتر به صفحه نمایش رایانه نگاه می کنند را در بر بگیرد.سندروم بینایی می تواند ازچند دقیقه تا چند روز به طول بیانجامد. اگر به علائم اولیه توجه کنید و سریعا دست به کار شوید این اختلال زودتر از انچه که فکرش را بکنید بهبود پیدا می کند.
بیشتر بخوانید :چربی خون بالا در صورت عدم کنترل مرگ و میر بالایی دارد
رایانه چگونه سبب سندروم بینایی می شود؟
سندروم بینایی به دلیل نگاه کردن طولانی چشم ها به صفحه نمایشگر اتفاق می افتد.چشم ها مجبور هستند که مدام از طرفی به طرف دیگر بروند و تمرکز زیادی رو مانیتور داشت باشند.از طرفی چشم هابه طور مکرر در حال واکنش نشان دادن نسبت به تغییرات صفحه نمایش هستند.تمام این کارها شاید به ظاهر ساده به نظر برسند اما در نتیجه موجب بروز اختلالاتی خواهند شد که از ان به عنوان سندروم بینایی رایانه نام می برند. شاید سوال کنید که چرا این اتفاق زمان مطالعه طولانی کتاب اتفاق نمی افتد؟
در پاسخ می گوییم که نگاه کردن به کتاب و نمایشگر تفاوت زیادی دارد.طبق تحقیقات دانشمندان ، هنگام کار با رایانه تعداد دفعات پلاک زدن چشم به یک سوم می رسد که باعث بروز خشکی چشم ها می شود. یا اینکه تشعشات حروف در کتاب و نمایشگر به یک اندازه نیست و در نمایشگر حروف به شکل دیگری نشان داده می شوند.
چه دلایلی سبب سندروم بینایی می شوند؟
دلایل متعددی وجود دارند که در این بخش به تعدادی از ان ها خواهیم پرداخت.
- استفاده نکردن از عینک مطالعه یا عینک ضد تابش خیره کننده به طور مرتب
- بالا رفتن سن
- خیره شدن به صفحات دیجیتال
- موقعیت نادرست چشم یا بدن
چگونه این اختلال تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص سندروم بینایی چندین علائم وجود دارد که درصورت مشاهده آن ها در خود باید به پزشک مراجعه کنید. تشخیص نهایی بیماری توسط پزشک صورت می گیرد. وی با پرسش سوالاتی همچون ، چند ساعت به کار با کامپیوتر مشغول هستید یا چه علائمی را دارید سعی می کند مشکل شما را تشخیص دهد. در نهایت با ایجاد تغییراتی در روند کاری شما باعث بهبود اوضاع بینایی خواهد شد.
این علائم می تواند موارد زیر باشند :
- تاری دید یا دو بینی
- خستگی چشم
- مگس پران
- احساس سوزش در چشمها
- خشکی چشم
- قرمزی و آبریزی چشم
- حساس شدن چشم
- سر درد
- کمر درد و گردن درد
این بیماری چگونه درمان می گردد؟
بعد از اینکه تشخیص داده شد چشمان شما مبتلا به سندروم بینایی شده پزشک ممکن است از عینک یا لنز برای درمان شما کمک بگیرد. این عینک می تواند تنها هنگام استفاده از کامپیوتر استفاده شود که حتما پزشک در این باره با شما صحبت خواهد کرد.داشتن چکاپ های منظم برای بررسی روند بهبود قطعا لازم و ضروری است.


راه های پیشگیری از سندروم بینایی
نکات متعددی وجود دارد که با رعایت ان ها می توانید از مبتلا شدن به سندروم بینایی جلوگیری نمایید. این موارد شما نکات زیر می شود.
- محل قرار گیری نمایشگر رایانه خود را به گونه ای تنظیم نمایید که هیچ نوری همچون لامپ یا نور خورشید به آن تابش پیدا نکند. به گونه ای که بازتاب نور تابیده شده بخواهد چشم شما را اذیت نمایدد.
- نور صفحه نمایش خود را تنظیم کنید به گون ای که خواند متن ها به راحتی میسر باشد.
- فاصله چشم از مانیتور را رعایت کنید. این فاصله باید بین ۵۰ تا ۷۰ سانتی متر باشد و محل قرار گیری مانیتور از چشم های شما پایین تر بوده باشد.
- قانون ۲۰ ۲۰ ۲۰ را هرگز فراموش نکنید. یعنی اینکه هر ۲۰ دقیقه از جای خود بلندشوید و ۲۰ ثانبه به چیزی که از شما ۲۰ قدم فاصله دارد نگاه کنید.
- سایز نوشته های رایانه خود را به گونه ای تنظیم کنید که لازم نباشد هر بار مقدار زیادی تمرکز نمایید تا حروف را بخوانید.
- برای جلوگیری از سندروم بینایی می توانید از دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید تا خشکی چشم ها برایتان اتفاق نیافتد.
- درصورت ایجاد خشکی چشم با پزشک مشورت نموده و در صورت صلاحدید از اشک مصنوعی استفاده کنید.
- تمرینات چشم را فراموش نکنید. تمریناتی مثل به دوردست نگاه کردن ، آرام پلک زدن ، چرخش چشم ها در جهت عقربه های ساعت و خلاف جهت آن
- سعی کنید به فرم مناسبی روبروی رایاه خود بنشینید.
چگونه مقابل رایانه بنشینیم؟
- سعی کنید نزدیک به صفحه کلید بنشینید به گونه ای که آن دقیقان جلوی بدنتان قرار گیرد و برای لمس آن زحمتی به شما وارد نشود و کاملا دستها راحت باشند. این راحتی دست ها شامل زیاد بالا نبود یا زیاد پایین نبودن می شود که در هر دو حالت فشار زیادی بر روی مچ ها وارد می شود.
- پاها باید به راحتی بر روی زمین قرار گیرند و ارتفاع صندلی بسیار بلند یا کوتاه نباشد.
- کمر باید صاف و بدون فشار بر روی آن باشد.
بیشتر بخوانید : سردرد های رایج را بشناسید و راه های رفع آن را یاد بگیرید
مراحل درمان سندروم بینایی بسیار پیجیده یا مشکل نیست بلکه شامل همین مراحل ساده است که باید به طور منظم تکرار گردد. علاوه بر آن نکاتی که گفته شد باید در ذهن بسپارید و در روزمره خود به کار بگیرید تا شاهد بهبود بیماری خود باشید.
دیدگاه شما