کینوا – آشنایی با کینوا ، خاویار گیاهی بسیار مفید و پرخاصیت


آیا تا به حال چیزی راجع به کینوا شنیده اید؟ ماده ای که خواص بی نظیرش سبب شده خاویار گیاهی لقب بگیرد! ما در این مقاله قصد آشنایی با کینوا، خاویار گیاهی را داریم؛ شما هم اگر دچار اضافه وزن هستید یا با دیابت دست و پنجه نرم می کنید، قند و چربی خون دارید و با یبوست درگیرید یا ورزشکارید و تامین انرژی در طول روز برایتان مهم است، گیاهخوارید و به سبک زندگی سالم و سلامتی خود اهمیت می دهید، در ادامه ی این مقاله همراه ما باشید:
همه ما از اهمیت سلامتی با خبریم. میدانیم حتی یک سرماخوردگی ساده می تواند ما را از کار و زندگی بیندازد و خانه نشینمان کند. با هزینه های بالای درمان بیماری ها و زمان بر بودنشان هم آگاهیم و میدانیم که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. به طبع تمام ما می کوشیم تا به بهرین شکل از سلامتی خود مراقبت کرده و آن را آسان از دست ندهیم. یکی از راهکار های پیشگیری از بروز انواع بیماری ها، تغذیه و سبک زندگی سالم است. غذا به طور مستقیم با بدن ما مرتبط بوده و انرژِی آن را فراهم می کند. سو تغذیه و استفاده از غذاهای مضر و با ارزش غذایی پایین، از مهم ترین عوامل بروز بیماری ها هستند. پس بهتر است سعی کنیم هر چه بیشتر مواد مغذی و مفید را بشناسیم و آنها را در رژیم غذایی خود بگنجانیم. کینوا یکی از مواد بسیار مفید است که به اندازه ی سایر هم خانواده و هم شکل های خود شناخته شده نیست.
معرفی
این دانه به مناطق خشک و نیمه خشک تعلق دارد و در شرایط کم آبی مقاوم است، همچنین بیشتر در آمریکای جنوبی کشت می شود و علیرغم ظاهر شبیه به غلاتش، از خانواده ی اسفناج و چغندر محسوب می شود. از برگ های سبز این گیاه، هم به عنوان سبزی تازه و هم در غذا و خوراکی هایی مانند کوکو استفاده می شود اما محصول اصلی دانه یا بذر آن است. این بذر، بسیار کوچک و گرد است و در سه رنگ قرمز و سفید و سیاه یافت می شود.
تفاوت کینوای سفید و سیاه و قرمز
کینوای سفید که به عنوان کینوای طلایی نیز شناخته می شود، بعد از پخت نرم می شود از این رو بیشتر مناسب کوکو، آش و غذاهای این چنینی است. کینوای قرمز بعد از پخت، کمی به قهوه ای متمایل می شود اما شکل خود را حفظ می کند و چندان نرم نمی شود، به همین دلیل از نوع کینوا در سالاد بیشتر استفاده می شود. کینوای سیاه نسبت به کینوای سفید شیرین تر بوده و بعد از پخت نیز به همین رنگ می ماند.
در ادامه آشنایی با کینوا، خاویار گیاهی میرسیم به:
خواص کینوا
آمینو اسید های ضروری و پروتئین در کینوا :
از مهم ترین خواص این گیاه، دارا بودن هر ۹ آمینو اسید ضروری بدن است. اسید آمینه، واحد تشکیل دهنده ی پروتئین است. از نظر بیولوژیک اسید های آمینه به دو نوع ضروری و غیر ضروری تقسیم می شوند. اسید های آمینه ی ضروری اسید هایی هستند که برخلاف گروه دیگر، در بدن ساخه نمی شوند و باید از ظریق رژیم غذایی تامین گردند. این اسید های آمینه ی ضروری عبارتند از : لوسین، ایزو لوسین، والین، فنیل آنالین، ترئونین، متیونین، تریپتوفان و لیزین. منابع آسید های آمینه معمولا تخم مرغ و گوشت هستند، اما تعداد محدودی منابع گیاهی نیز وجود دارند که علاوه برتامین این نه مورد، مضرات موارد دیگر را نیز ندارند، کینوا یکی از همین مواد است.
با استناد به دلایل فوق، کینوا در تامین پروتئین بدن نقش مهمی دارد، دانه های این گیاه به طور متوسط دارای ۱۶ درصد پروتئین هستند که از سایر غلات بیشتر است. این گیاه از این نظر با گوشت برابری کرده و جایگزین مناسبی برای گیاهخواران محسوب می شود. همچنین این گیاه به دلیل پروتئین بالا و کالری کم، مورد توجه ورزشکاران هم هست و می تواند به راحتی انرژی مورد نیاز آنها را در طول تمرین برآورده کند.
ساختار بدون گلوتن :
گلوتن ترکیبی پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود. اما گلوتن دقیقا از چه چیزهایی تشکیل شده و چه مضراتی دارد؟ گلوتن از دو پروتئین به نامهای گلیاتین و گلوتلین تشکیل شده است. این پروتئین در دانۀ گیاه ذخیره میشود تا به مصرف جوانه برسد. گلوتنی که ما از آن حرف میزنیم فقط در گیاهان خانوادۀ چمنیان یافت میشود، اما به پروتئین داخل دانۀ برنج و ذرت هم گلوتن میگویند اگرچه ترکیب شیمیایی متفاوتی دارند. گلوتن در ترکیب شیمیایی مثل چسبی عمل میکند که زنجیرهای از مواد را کنار هم نگه میدارد. اگر تا به حال نان یا کیکهای خمیردار پخته باشید، میبینید که وقتی آرد را با آب مخلوط میکنید، کش میآید و حالت چسبنده پیدا میکند. این خاصیت چسبندگی ناشی از گلوتن داخل آرد است. در روند پخت نان، گلوتن باعث میشود نان پف کند و در عین حال اجزای آن به همدیگر بچسبند. به صورت عمومی، گلوتن مادهای است که برای بدن مضراتی دارد، اما جدا از این مضرات، بعضی از افراد اصلا نباید گلوتن بخورند. این افراد کسانی هستند که به دلایلی به گلوتن حساسیت دارند و بدنشان نسبت به آن واکنش نشان میدهد. مانند:
- افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند.
- افرادی که به گلوتن حساسیت دارند.
- افرادی که سندروم رودهی تحریک پذیر دارند.
- افرادی که به گندم حساسیت نشان میدهند.
گلوتن در انواع غلاتی مثل گندم، جو و چاودار وجود دارد، اما کینوا، خاویار گیاهی، هیچ گونه گلوتنی ندارد و برای افرادی که نمیتوانند گلون مصرف کنند، گزینه ی بسیار مناسب و خوبی است.
فیبر فراوان کینوا :
کینوا همچنین فیبر بسیار بالایی هم دارد. فیبر های خوراکی موادی هستند که درگیاهان وجود دارند، توسط بدن انسان قابل هضم نمی باشند اما به هضم غذا و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می کنند. فیبر های خوراکی به دودسته ی محلول و نامحلول تقسیم می شوند. فیبرهای محلول توانایی تشکیل ژل داشته یا به عنوان قوام دهنده عمل مینمایند در حالی که فیبرهای نامحلول خاصیت هیگروسکوپیک قوی داشته بهطوری که میتوانند تا ۲۰ برابر وزن خود آب جذب نمایند.
تحقیقات نشان می دهند که مصرف زیاد فیبر از طریق مصرف موادغذایی حاوی این ماده، ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و دیابت نوع دو را کاهش میدهد. فیبر نامحلول موجود در کینوا، حجم مدفوع را افزایش می دهد و از این نظر برای درمان یبوست بسیار موثر است. همچنین این فیبر میتواند از بروز سرطان روده ی بزرگ پیشگیری کند.
فیبر های محلول موجود در کینوا نیز میتوانند سبب کاهش کلسترول بد خون شوند؛ زیرا به کلسترول های موجود در روده می چسبند و از جذب آنها جلوگیری می کنند. همچنین برای مقابله با دیابت و مقاومت بدن در مقابل انسولین، توصیه می شوند. به علاوه، این فیبر ها سرعت جذب کربوهیدرات ها را کاهش داده و به کنترل سطح قندخون کمک می کنند.
این فیبر ها همچنین به دلیل اینکه حجم زیادی را اشغال می کنند و کالری کمی دارند، گزینه ی مناسب و خوبی برای کاهش اشتها و وزن هستند.
اگر به دنبال کاهش وزن هستید و دوست دارید با روشی مطمئن به تناسب اندام دست پیدا کنید، خواندن مقاله زیر را به شما پیشنهاد می کنیم :
بیشتر بخوانید : کاهش وزن با ورزش و فواید آن در سلامتی
کینوا، خاویار گیاهی، آنتی اکسیدان قوی :
رادیکالهای آزاد مولکولهایی با پوسته الکترونی ناقص هستند که در همه جا، هوایی که تنفس میکنیم، در موادی که در اطراف ما هستند و در داخل بدن ما وجود دارند و میتوانند با تخریب سلولهای بدن و انتشار مواد سمی به بافتهای اطراف خود خسارات جبران ناپذیری به بدن وارد میکنند. به زبان ساده، رادیکالهای آزاد یعنی مولکول یا اتمهای ناپایداری که یک الکترون جفت نشده داشته باشند.
رادیکالهای آزاد در اثر شکستگی یک پیوند از یک مولکول پایدار ایجاد میشوند. همین ویژگی باعث افزایش واکنشهای شیمیایی آنها میشود. حاصل فعالیت رادیکالهای آزاد در بدن انواع سرطان، دیابت، نارساییهای قلبی، آسیبهای مغزی، مشکلات عضلانی، پیری زودرس، آسیبهای چشمی و در کل ضعف سیستم ایمنی بدن است. در هر جا که نامی از رادیکالهای آزاد به میان میآید، آنتی اکسیدانها به عنوان اصلیترین راه مبارزه با آنها و بازسازی سلولهای تخریب شده مطرح میشوند. زیرا آنتی اکسیدانها باعث از بین بردن رادیکالهای آزاد و افزایش ایمنی بدن در مقابل انواع بیماریها میشوند. مصرف مناسب و به مقدار کافی ویتامینهای E و C و مواد ضد اکسیداسیون که به فراوانی در میوهها و سبزیجات یافت می شوند، یکی از راهکار های مناسب مبارزه با رادیکال های آزاد است. کینوا نیز یکی از موادغذایی دارای آنتی اکسیدان می باشد، این ماده به دلیل داشتن منگنز، مس و … خواص آنتی اکسیدانی داشته و در پیشگیری از انواع سرطان موثر است.
تا اینجا در مسیر آشنایی با کینوا، خاویار گیاهی خواص این ماده ی مفید را شناختیم، حالا بهتر است ببنیم چطور باید این ماده غذایی را مصرف کنیم:
نحوه مصرف خاویار گیاهی کینوا
همان طور که گفتیم، دانه های کینوا در سه رنگ سفید و قرمز و سیاه در دسترس هستند. دانه های سفید بعد از پخت نرم می شوند، به همین دلیل از آنها در کنار خورشت ها یا در انواع سوپ و خوراک می شود استفاده کرد. نحوه ی پخت آن نیز همانند برنج است، به ازای ۲ فنجان کینوا، ۲ و نیم فنجان آب را روی گاز می گذاریم تا بجوشد، سپس کینوا را اضافه کرده و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه به آن زمان می دهیم تا آبش کشیده شود، حالا کینوا آماده ی مصرف است.
روش پخت کینوای قرمز و سیاه نیز به همین شکل است، اما کینوای قرمز بعد از پخت کمی سفت می ماند و بیشتر مناسب سالاد و غذاهای این چنینی است.
خواننده ی گرامی، خوشحال می شویم اگر نظرات خود را راجع به مقاله ی آشنایی با کینوا، خاویار گیاهی، با ما به اشتراک بگذارید؛ همچنین اگر پیشنهاد یا انتقادی دارید و فکر می کنید مشکلی در متن این مقاله وجود دارد می توانید در قسمت نظرات آن را به اطلاع ما برسانید.
کوکوی کینوا :
این غذا یکی از خوشمزه ترین غذاهای تهیه شده با کینواست که طرز تهیه ی آن را در ادامه می بینید:
کینوا نصف پیمانه
عدس یک پیمانه
هویج نصف پیمانه
سیب زمینی نصف پیمانه
آرد سبوس دار یک قاشق غذاخوری
زرشک به میزان لازم
سبزیجات معطر به میزان لازم
ادویه جات و نمک به میزان لازم
ابتدا عدس و کینوا را میپزیم و سیب زمینی را نیمه آب پز می کنیم. سپس هویج و سیب زمینی را رنده کرده، عدس کاملا پخته شده را له کرده و با هم مخلوط می کنیم، سپس آرد و زرشک و ادویه جات را اضافه کرده و هم می زنیم، در انتها نیز کینوا و سبزیجات معطر را با بقیه ی مواد مخلوط کرده و سرخ می کنیم.
جمع بندی
کینوا، ماده ی غذایی مفیدی است که مقدار زیادی پروتئین، فیبر، آنتی اکسیدان و مواد مغذی دیگر دارد؛ سریع و راحت الهضم است و کالری پایینی دارد. این ماده ی غذایی بدون گلوتن بوده و راحت پخته می شود. این گیاه، برای سلامتی بسیار مفید است و توصیه می شود، ورزشکاران، گیاهخواران، افراد مبتلا به سلیاک، کسانی که فشار و چربی خون دارند یا از سرطان رنج می برند، حتما این ماده را به لیست غذاهای خود اضافه کنند!
برای تهیه این ماده غذایی مفید نیز میتوانید آن را از فروشگاه های اینترنتی سفارش داده یا از هایپرمارکت ها درخواست کنید؛ هم اکنون برند oab این ماده غذایی را در ایران عرضه می کند.
امیدوارم مقاله آشنایی با کینوا ، خاویار گیاهی، برای شما مفید واقع شده باشد.
دیدگاه شما