شاخص آلودگی هوا ، سطوح مختلف و نحوه سنجش کیفیت هوا


شاخص آلودگی هوا و یا کیفیت هوا یک شاخص عددی است که برای سنجش آلودگی هوای یک منطقه و پیشبینی آینده آن به کار میرود. کشورهای مختلف بر حسب استانداردهای ملی متفاوتی که دارند شاخصهای کیفیت هوای خاص خودشان را دارند.
اگر میخواهید با نحوه محاسبه و سنجش آلودگی هوا و سطوح مختلف سنجش آن آشنا شوید و بصورت آنلاین در هر لحظه از شبانه روز کیفیت هوای منطقه خود را از طریق سامانه آنلاین بررسی و پایش نمایید تا پایان این مطلب با ما باشید .
روش محاسبه شاخص آلودگی هوا
محاسبه شاخص کیفیت هوا یا AQI نیاز به اندازهگیری غلظت یک ماده آلاینده در طول یک دوره میانگین مشخص دارد که به وسیله ایستگاههای پایش هوا یا مدلها به دست میآید. غلظت یک ماده آلاینده و مدت زمان حضور آن بیانگر دوز یک آلاینده هوا است. پیامدهای بهداشتی مربوط به هر دوز معین از پژوهشهای اپیدمیولوژیک یا همهگیرشناختی به دست میآید.
حتما بخوانید : پیش بینی آب و هوا با ۶ اپلیکیشن برتر اندروید
آلایندههای هوا قدرت یکسانی ندارد و ضریبی که برای تبدیل غلظت آلاینده به AQI استفاده میشود بسته نوع آلاینده متفاوت است.بسیاری از کشورها میزان ذرات معلق، اوزون در سطح زمین، دیاکسید گوگرد، مونوکسید کربن و دیاکسید نیتروژن موجود در هوا را پایش و شاخص آلودگی هوا را بر اساس آنها محاسبه میکنند.
سطوح مختلف سنجش کیفیت هوا
مقادیر شاخص آلودگی هوا معمولاً به صورت طیفهایی گروهبندی میشوند. هر طیف با یک نام توصیفکننده، یک کدرنگی و توصیههای استانداردشده بهداشت عمومی مشخص میشود. با افزایش عدد این شاخص، احتمال در خطر قرار گرفتن سلامت عمومی بالاتر میرود.
۱- هوای پاک (۰ تا ۵۰): کیفیت هوا خوب است پیامدی بهداشتی ندارد.
۲- هوای سالم (۵۱ تا ۱۰۰): کیفیت هوا قابلقبول است اما برخی از مواد آلاینده ممکن است مشکلات مختصری برای شماری از افراد بهطور غیرمعمول حساس به آلودگی هوا ایجاد کنند.
۳- هوای ناسالم برای گروههای حساس (۱۰۱-۱۵۰): افراد گروه حساس ازجمله افراد مبتلا به بیماریهای ریوی مانند آسم، افراد دارای بیماری قلبی ، کودکان و سالمندان ممکن است دچار مشکل و ناراحتی تنفسی شوند.
۴- هوای ناسالم (۱۵۱-۲۰۰): همه افراد در صورت قرار گرفتن درازمدت در معرض هوای با این شدت آلودگی ممکن است دچار علائم تنفسی شوند؛ افراد گروه حساس ممکن است دچار پیامدهای بیشتری شوند.
۵- بسیار ناسالم (۲۰۱-۳۰۰): هشدار درباره بروز وضعیت اضطراری بهداشتی. با احتمال بیشتر سلامت همه جمعیت به خطر میافتد.
۶- خطرناک (۳۰۱- ۵۰۰): وضعیت اضطراری هشدار بهداشتی. همه افراد ممکن است دچار پیامدهای بهداشتی وخیم شوند.
در پایان اگر میخواهید در هر لحظه از شبانه روز کیفیت آب و هوای محل زندگی خود و شاخص آلودگی هوا آن منطقه را بصورت آنلاین مشاهده کنید میتوانید از سامانه پایش کیفی هوای کشور اطلاعات به روز را دریافت نمایید . امیدوارم این مقاله اطلاعات شما را افزایش داده باشد . اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با ذکر منبع با دیگر دوستان خود به اشتراک بگذارید.
دیدگاه شما