برقراری ارتباط کلامی و هر آنچه از این نوع ارتباط باید بدانیم


کلام آغازگر هر آشنایی و برخورد در سطح اجتماع ، محل کار ، محل زندگی ، تحصیل ، عبادت ، ورزش ، و… است. ما در این مطلب نمیخواهیم به شیوههای ارتباط کلامی و یا به عبارتی از انواع آن سخن به میان آوریم ولی قصد داریم در این نوشتار به تأثیر کلام و چگونگی آن نگاهی گذرا داشته باشیم.
شما در طی روز برای پیشبرد اهداف روزمره و ارتباط ، نیاز به سخن گفتن و شنیدن دارید و اولین نوع ارتباط را شما از طریق گفتار و سپس نوشتار به آن دست می یابید. پس قرار است بخشی از اعمال روزمره ما توسط دیالوگ و گفتگو پیش برده شود به همین منظور بهتر است فنون بلاغت و ارتباط کلامی را یاد گرفته و آن را تقویت نمائیم. قبل از هر چیز لازم است به نکات زیر توجه کنید.
مخاطب شما در برقراری ارتباط کیست
- دارای چه تحصیلات و جایگاه اجتماعی است
- مرد یا زن است
- دارای چه سنی است
- خصوصیات فردی او چیست
علت برقراری ارتباط شما با آن فرد بر چه اساس است
- تجارت
- تحصیل
- کار و موقعیت شغلی
- دوستی و صمیمیت
چه انتظاری از نوع ارتباط با او دارید
البته انتظار شما از افراد همیشه بر اساس منفعت شخصی نیست ولی گاهی هم سخن شدن با افراد میتواند لذت بخش باشد و گاهی تنهایی و خلوت شما را افرادی پر می کنند که با انتقال تجربیات آنان شما هم کاملتر میشوید. پس انتظار شما با افراد می تواند شکلهای مختلفی داشته باشد اعم از عاشقانه ، دوستانه ، گذرا ، علمی ، ادبی ، فرهنگی و …
چرا با افراد ارتباط کلامی برقرار می کنیم
قطعا ارتباط ما با افراد از نوع سودجویی و منفعت شخصی نخواهد بود. اما هر نوع ارتباط میتواند پایه یک نوع اعتبار و توجه بین افراد باشد. شما هم میتوانید در نوع ارتباط خود با افراد گوناگون چه از جهت گروه سنی، جنسی ، شغلی ، تحصیلی و موقعیت های مختلف اجتماعی سلیقه ای را اعمال کنید که مفید واقع شود. از این رو زبان می تواند شما را در بدست آوردن اهدافتان هر چه که باشد یاری رساند و یا بلعکس موجب سقوط شما از رسیدن به یک موقعیت عالی شود.
بیشتر بخوانید: فعالیت هنری جهت زندگی بهتر
پس لازم است پیش از هر چیز خود را مورد مطالعه قرار دهید و نگاه کنید در حال حاضر با چه افرادی در طول شبانه روز ارتباط کلامی برقرار میکنید ، علت این ارتباط چیست نوع ارتباط کلامی شما نسبت به موقعیت افراد چگونه است و بالاخره اینکه شما با همه افراد جامعه یکسان ارتباط کلامی دارید یا خیر.
نکاتی برای ارتباط کلامی بهتر و موفقتر
۱- احترام در گفتار شما ، همیشه شما را نزد دیگران انسانی فهمیده معرفی خواهد کرد و همین امر نیز موجب میگردد شما به سوی یک نوع ادب اجتماعی سوق پیدا کنید و رفته رفته شخصیت اجتماعی خود را کامل نمائید.
۲- وقت شناسی در گفتار و سکوت به موقع می تواند شما را به نتایج خوبی برساند.
٣- نوع گفتار و کلام شما نزد دیگران میزان علم ، سواد ، ادب و دانش نظری در هر زمینه را معین می کند پس بکوشید دیگران را با کلام و گفتار خود آزار ندهید.
۴- کلام خود را به گفتار و اندیشه بزرگان آذین نمائید و بامدد جویی از اندیشه آنان ارتقاء کلامی و تفکری به خود بخشید. در غیر اینصورت حمال واژه ها خواهید بود .
۵- اطلاعات روز جامعه نیز می تواند شما را در ارتباط با دیگران هم کلام نماید .
۶- سعی کنید آن چرا که به زبان میآورید به آن عمل نمائید در غیر اینصورت اعمال شما ، گفتارتان را نهی می کند و ماهیت غلط شما نزد همگان روشن می شود.
بیشتر بخوانید: خلاقیت و ابتکار برای رسیدن به موفقیت
حال شما میتوانید خود را در بین سایر همکاران و دوستان با توجه به این که میخواهید در ارتباط کلامی تأثیر گذار باشید مورد آزمایش قرار دهید. البته ناگفته نماند که اعتبار و اطمینان بر اساس درست کاری بدست می آید و باید کلام و رفتارمان یکی باشد. شاید بتوانیم کلام را یکی از شیوه های ارتباط اجتماعی بنامیم.
اگر واقعا پی ببریم هر کلمه ای که از دهان ما خارج می شود به منزله سنگی است که در بنای دوستی و دشمنی بکار می رود آن وقت سعی خواهیم کرد که سخن بیهوده و بی ارزش از دهان ما خارج نشود.
در مورد سخن گفتن و چگونه سخن گفتن نیز بزرگان ، عالمان و اندیشمندان فراوان نکته سنجی نموده اند که ما نیز از آن بهره مند می شویم. زبان پدیده عجیبی است هم می تواند در راه توجیه افکار ما بکار رود و هم میتواند آن را پنهان کند و هم عوض کند.
( اگدن نش )
دیدگاه شما